Woningstichting Bergopwaarts heeft in een selectieprocedure voor design en construct meerdere partijen gevraagd om een complex te ontwerpen aan de Europastraat in Deurne welke geschikt is voor sociale verhuur. In samenwerking met van den Acker Architecten, BenB Bouwadvies en BotsBouwgroep is het winnende ontwerp gemaakt. Het complex bestaat uit 1 gebouw met 37 appartementen, 1 gebouw met 36 appartementen, 8 beneden-bovenwoningen (16 eenheden) en 6 patio’s. De terugkoppeling van de woningstichting: dit ontwerp paste goed in de omgeving, had een architectonisch én technische goede uitwerking en is scherp geprijsd.
Een complex met in totaal 95 wooneenheden is voor een kleine plaats als Deurne een grote opgave.De uitdaging aan de Europastraat was om het ontwerp stedenbouwkundig te laten passen in de van oorsprong kleinere schaal van het gebied en bij de historische linten.Hierbij is uiteraard gebruik gemaakt van onze 3-D technieken. De hoogtekaart van Nederland is ingeladen in het model, zodat in dit stadium al rekening kan worden gehouden met de zichtlijnen naar en vanuit het complex. Een belangrijke inspiratiebron voor de inpassing en uitstraling van het ontwerp is het natuurgebied De Peel. De zichtlijnen, doorwaadbaarheid en orientatie van de verschillende gebouwen, maken dat het gebied een prettige verblijfplaats wordt. Met deze stedenbouwkundige uitgangspunten zijn onze architecten samen met van den Acker Architecten aan de slag gegaan.
In het ontwerp zijn de stedenbouwkundige uitgangspunten vertaald naar gematerialiseerde ontwerpen, waarbij meteen de constructie, brandveiligheid, installaties en bezonning zijn meegenomen. Het hoekgebouw, grenzend aan de Europastraat bestaat uit 4 lagen, waarvan de bovenste laag terugliggend is. Hierdoor past het in het straatbeeld van Deurne. De 8 beneden-bovenwoningen maken de verbinding met het V-gebouw, het tweede appartementencomplex. De vroegere opslag van turf is als inspiratiebron voor deze woningen gebruikt. Sober en doeltreffend. De kap is gedraaid, waardoor er een heldere overgang ontstaat naar de nieuw hoogte van het V-gebouw. De tegenstellingen tussen open en gesloten, voor en achterzijde, binnen- en buiten geeft het gebouw een bijzondere sfeer en positie in het plangebied. De hoge kolommen rijen binnen het venster verwijzen naar de laan beplanting langs de vaarten. Hierdoor ontstaat een gelaagdheid in de gevel. In het hele plan wordt veelvuldig hout gebruikt, wederom een referentie naar de Peel.